Een prachtig cadeau liet hij maken voor zijn vrouw, ter ere van de zwangerschap en het dragen van hun kindje. Dit wordt ook wel baargoud genoemd.

Elk bloemblaadje is met de hamer gesmeed en tot haar vorm gekomen. Daarmee heb ik de ring blaadje voor blaadje opgebouwd. In alles staat deze ring voor het leven. De grilligheid, de lagen, de onvoorspelbare rondingen, bloei.

Het ontluiken van een nieuw leven.

Deze ring mag leven. Maak je geen zorgen over een krasje of een deukje. Het mag! En het mag gezien worden. Als je deze ring stoot en er verandert iets aan de structuur of vorm van een blaadje, staat dat gelijk aan het leven van een echte bloem. De natuur doet wat zij wil en zal er altijd anders uit zien.

Ik sta te popelen om meer bloem ringen te maken. Het was echt ontzettend leuk om te doen!

Gepersonaliseerde sieraden

Persoonlijke sieraden

Jij geeft informatie,

Iris maakt een ontwerp. 

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.

 

We starten met een leeg vel papier. Tijdens ons contact vult het papier zich met jouw wensen. Ik hoor jouw ideeën graag want daaruit komt een sieraad dat het beste bij jou past. Als je niet weet waar je moet beginnen ga ik samen met jou op zoek. Wat vind je mooi, wat wil je vertellen en wat wil je bij je dragen in jouw sieraad. 

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.

In deze hanger is het haar van haar zoontje verwerkt in een doorschijnende laag hars. Expres met luchtbellen. Voordat ik in het zilver aan de slag ging heb ik geëxperimenteerd met de hars en de manier waarop het haar mooi ingelegd kon worden. Verschillende hars steentjes hebben door het huis gezworven om te ontdekken hoe ze het overleven in verschillende omstandigheden. 

Aan de andere kant van de hanger komt straks het haar van de baby. Twee kinderen in een sieraad, beide op hun eigen manier. Dicht bij elkaar en hun moeder. Een bijzonder en natuurlijk sieraad om te dragen.

Dit was voor mij de eerste keer met haar en hars! Het voordeel is dat de hars meer aan kan dan sommige natuurlijke steensoorten. 

Maatvoering

Als je jouw unieke sieraad helemaal gaat ontwerpen heb je meer maten nodig dan alleen je ringmaat of de lengte van jouw ketting. Alle maten zijn ongeschreven. Ik let op de draagbaarheid en de technische aspecten van jouw sieraad. Maar ik heb jouw hulp nodig om beste maten te vinden voor jouw lichaam en budget. Hoe breed wil je jouw sieraad, hoe dik wordt het materiaal, op welke plaatsen wil je een steen. Net als de lengte of dikte van jouw vingers, kan ieders smaak verschillen. En daarom bepalen wij samen alle maten.

Alles is afhankelijk van wat voor sieraad het wordt, wat je budget is en hoe groot je wensen lijstje is. Als we het niet redden binnen jouw budget kunnen we een oplossing zoeken waardoor het misschien wel mogelijk is.

 

Brainstorm over jouw sieraad 

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.

Deze hanger is ontstaan uit liefde voor de Fibonaci Golden ratio en surfen. Uitstekend te combineren wist ik nadat ik had opgezocht wat de Fibonaci was en hoe het er uit zag. Vooral het poppetje was een echte uitdaging zo klein.

De surfplank heb met gravures voorzien van een opdruk. Een mooi project voor een mooi persoon.

Budget vergeten

Hoe leuk zou het zijn als we samen tot een compromis kunnen komen en jij een mooi sieraad kan gaan dragen? Op dat moment vraag ik jou je budget even te vergeten. Want zonder grenzen ontstaan vaak de mooiste ontwerpen. Vanuit het meest extreme ontwerp kunnen we inkrimpen naar iets wat vaak goed in de buurt komt van jouw wensen. Dit inkrimpen doen we door te kijken naar de materiaalsoort, dikte, steensoort en de techniek die er gebruikt wordt. Natuurlijk hou ik hierbij het echte budget in mijn achterhoofd. Het is belangrijk om de draagbaarheid en levensduur van het sieraad in de gaten houden. 

Ik kan natuurlijk niet toveren. Soms moeten wensen dromen blijven en is het verstandig om toch even door te sparen. Hier zal ik je eerlijk in adviseren.

En bedenk je, een sieraad dat speciaal voor jou gemaakt wordt kan niet geretourneerd worden. Hier lees je de algemene voorwaarden.

Ik hoop dat ik iets bijzonders voor jou kan maken. Stuur mij in de juiste richting als ik de verkeerde kant op ga. 

Achter de werkbank

Het allerleukste en soms ook het moeilijkste van het proces. Je kan zien aan mijn sieraden dat ze met handen gemaakt zijn. Moeder natuur heeft geen gebruiksaanwijzing en doet nooit hetzelfde. Zo ook materialen, de vlam, zuurstof en mijn handen. In elk sieraad kunnen de maten en vorm iets afwijken. Daarom hou ik ook zo van sieraden die gebaseerd zijn op de natuur. Dit is immers de vorm die het materiaal wil aannemen.

Tijdens het proces zal ik je op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Zo veel mogelijk met foto’s maar ook filmpjes. Soms ben ik zo lekker bezig dat ik vergeet om foto’s te maken. Er zijn ook projecten waarvoor ik telkens opnieuw een rondje ga lopen om een andere manier te verzinnen zodat ik wel resultaat krijg dat ik wil.

Hoi! Ik ben Iris, 28 jaar. Vriendin van Michael en moeder van Juwe. Achter onze zelf gebouwde werkbank ontstaan sieraden met een verhaal.

 

Wil jij samen met mij jouw sieraad ontwerpen?

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.

Er zijn meer wegen naar het resultaat,

ik zoek de beste

Wil jij een sieraad dat echt perfect is, dan kan je het beter door een machine laten maken.

Als het nodig is in het proces zal ik proef stukjes maken van sommige onderdelen. Soms heb ik een model nodig van het sieraad in was of plexiglas. Het geluk is dat je jouw sieraad dan al kan zien voor het echt gemaakt gaat worden in goud of zilver. Dit is hét moment om nog wijzigingen te doen als je die wil aanbrengen. Laat het vooral weten als je iets niet mooi vind of het kleiner of groter zou willen.

Het lukt niet altijd om een volledige proef van het sieraad te maken. Soms zijn het kleine onderdelen of delen uit jouw sieraad die ik van te voren uit probeer. Het kan dus gebeuren dat je naast mijn foto’s en uitleg bij wat je ziet toch nog een hoop verbeelding nodig hebt om jouw sieraad voor te stellen. Mocht je je hier niet in vinden kunnen we samen op zoek gaan naar alternatieven. Laat het vooral weten.

 

Van oud naar nieuw

Mens en natuur in de Bottenring

Het idee ontstond na een heftige gebeurtenis in haar leven. De vorm is gekomen uit de scan van haar pols. Ik noem de ring daarom de botten ring. Deze ring mocht ik maken met goud uit haar familie. Het was een proces met veel rekensommen, proefjes en overleg. Ik wilde graag een zilveren proef ring maken, zodat de klant kon passen, zien en voelen of we elkaar goed begrepen. Maar vooral wilde ik haar familiegoud niet omsmelten voordat ik zeker wist dat het genoeg was om de nieuwe ring mee te maken. 

De proef ring gaf mij het gewicht om mee te rekenen van zilver tot goud. Het zijn altijd afwegingen in het proces welke technieken ik het beste kan gebruiken voor het sieraad.

Door met haar familiegoud te gieten kon ik haar zo veel mogelijk familie goud terug geven. Het grootste vijl en zaagwerk heb ik nu in zilver gedaan. De restjes goud heeft ze uiteraard allemaal terug gekregen. 

Dit was een geweldig proces waar ik veel van geleerd heb.

Levertijd

Elk sieraad verdient aandacht

Op woensdag en vrijdag zit ik het meest achter de werkbank. Het ontwerpen samen met klanten, maken van prijsopgaven, proefjes en de communicatie plan ik wanneer het uit komt. Daarom werk ik ook wisselend in de avonden en waar kan een extra momentje achter de werkbank. Ik plan vooruit tot alle opdrachten ingepland zijn. Zo weet ik ongeveer wanneer ik een opdracht kan afronden en aan de volgende kan beginnen. Het wordt ook inzichtelijk wanneer ik wat extra uren achter de werkbank moet inplannen. Bij sommige sieraden ben ik afhankelijk van het laser adres of De Waarborg, zij zijn een extern bedrijf en voegen extra levertijd toe waar ik geen invloed op heb. Ik kan je geen vaste levertijd beloven omdat elk proces anders is.

Ik vind dat elk sieraad mijn volledige aandacht verdient tijdens het maak proces.

Als jij jouw sieraad wil ontvangen voor een speciale gelegenheid of een verjaardag, laat het mij dan weten. Ik ga mijn best doen om het haalbaar te maken, ook als er al andere opdrachten gepland zijn. Als het echt niet lukt laat ik je dat weten voor ik aan het sieraad begin. Heb je geen deadline, dan plan ik jouw sieraad achter de lopende opdrachten. Dit kan betekenen dat je echt wel een paar maanden geduld nodig hebt voordat je jouw sieraad ontvangt. Het hangt ervan af hoeveel mensen jou voor zijn en hoe complex de opdrachten zijn. Ik laat het je weten zodra ik begin! Vaak heb ik daarvoor al aan de proefjes gewerkt, zodat het proces wat sneller gaat als je eenmaal een berichtje ontvangen hebt.

Tijdens het maak proces hou ik je op de hoogte. In september gaat Juwe aar de Basisschool. Dat geeft mij de ruimte om elke dag, tot ik Juwe van school ga halen lekker te kunnen werken aan prachtige sieraden.

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.

Stenen

Stenen kunnen de kern van jouw sieraad zijn of een mooie toevoeging geven. Stenen zijn er in verschillende soorten, kleuren, maten en hardheden.

- Natuurlijk, synthetisch of behandeld.

- Wel of niet in de warmte van de vlam

Als ik ga werken aan een sieraad waar edelstenen in zitten is het altijd goed om na te gaan wat voor edelsteen het is.

- Testen door gemmoloog

 

Bij sieraden die ik mag vervormen tot iets nieuws is het belangrijk te letten op de stenen. Zonder het te laten testen door een gemmoloog weet ik nooit zeker wat voor steen het precies is. Het liefst wil ik stenen veilig stellen voordat ik aan een sieraad ga werken. Omdat de meeste stenen niet tegen de warmte van de vlam kunnen waar ik mee soldeer. Dit betekend dat de stenen uit het sieraad gaan voor ik er iets aan doe. Maar dit brengt meteen een risico met zich mee. Want 

De originele oorbel

Ze was een van haar oorbellen verloren. Omdat hij nu maar in de kast lag en wel veel voor haar betekende wilde ze van de oorbel een hanger laten maken. Tijdens het proces wilde ik de steen het liefst in de oorbel laten zitten, omdat hij zou kunnen breken als ik hem uit de zetting haal. De solderingen heb ik daarom gedaan met de steen onder water. Uiteraard na goede afspraken.

Het gaat echt niet altijd goed, want stenen zijn producten gemaakt door de natuur. Dit keer heeft de natuur mij echt geholpen! De steen is heel gebleven en kon mooi op zijn plek blijven tijdens het veranderen van de oorbel tot hanger.

Het solderen gaf opspattend water door de warmte van de vlam, wat het een extra moeilijkheid gaf, maar ook een mooi geheel maakte.

Wist je dat...

Je jouw ringen beter af kan doen in de keuken?

Onder de ringen hopen zich vuil, huidschilfers en zeepresten op.

Je kan zelf jouw sieraden regelmatig schoonmaken.

Lees hier hoe je dat doet.

Verborgen schatten in jouw sieraad

De tekens in jouw sieraden vertellen veel meer dan je denkt. Je hebt ze vast wel eens gezien. De kleine priegel cijfers en vormen aan de binnenkant van jouw ring. Op het stekertje van jouw oorbellen of aan het uiteinde van je ketting. Deze tekens vertellen een verhaal. Het verantwoordelijkheidsteken, ook wel meesterteken verteld welke goudsmid jouw sieraad gemaakt heeft en het gehalte teken verteld hoe zuiver het materiaal is.

Elke Goudsmid is wettelijk verplicht een platina, gouden of zilveren sieraad te (laten) waarborgen, door een meesterteken en gehalte teken.

Deze stempels mag ik zelf in de werkplaats afslaan, mits het sieraad of voorwerp niet boven de daarvoor voorgeschreven gewichten uit komt. Als dit wel zo is moet het sieraad naar de waarborg zodat zij het materiaal kunnen keuren. De Waarborg is er om jou te beschermen en controleert of het materiaal wel zo zuiver is als dat ik zeg dat het is. Zij voorzien het sieraad of voorwerp daarna van het meesterteken van Zilver en goud voor jou en van het gehalte teken dat hoort bij het materiaal en gehalte.

In Nederland zijn twee bureaus die sieraden waarborgen, Waarborg Holland en Edelmetaal Waarborg Nederland.

Meesterteken

Je ziet twee letters en een ring afgebeeld, de letters staan voor mijn initialen, maar betekenen nog meer. Ze verbinden namelijk de voorletters van mij en mijn vriend Michael, die ook goudsmid is. De ring komt uit het logo van Zilver en goud voor jou. Deze heb ik aangepast zodat hij gebruikt kon worden in de stempel. Ik heb gekozen voor de ronde buitenvorm omdat het dan lijkt alsof er een stip in je sieraad staat. Ik werk graag met ronde vormen dus ik vond dit het beste passen. De stempel is straks in jouw sieraad echt heel klein en moeilijk te zien met het blote oog. Ik vertel je graag wat de stempel nog meer betekend.

Een sieraad van mij

voor jou

Je leest het woord "Moi". als je de vorm van de ring gebruikt als letter. Moi vanuit het Frans vertaald betekent "mij". Met een beetje fantasie verteld de stempel aan mij dat ik het sieraad gemaakt heb en aan de drager dat het sieraad van hem of haar is. Anders geschreven "Moj"wordt in het Nederlands dialect gebruikt om elkaar te groeten. Voor mij is het echt een betekenis volle stempel geworden. Ik zet hem met trots in elk sieraad dat ik maak.

Zijn de schatten in jouw sieraad verborgen?

Lees hier hoe je jouw sieraden zelf schoon kan maken. Of vraag Iris om hulp.

Eenvoud siert!

Speciaal voor Kerst zocht dit gezin hand gemaakte cadeau's. Ontzettend leuk dat ik voor hun dochter dit ringetje kon maken.

Zorg goed voor je sieraden

Als je jouw sieraden dag en nacht draagt, vergeet je misschien dat ze net als jij verzorging nodig hebben. Je kan de levensduur van je sieraden verlengen door ze met regelmaat even af te doen en schoon te maken. Als je jouw sieraden af doet, kan je ze het beste opbergen in een afsluitbaar sieraden doosje. Dit voorkomt beschadigingen en kan bij zilver helpen het oxideren te verminderen. In de lucht zit waterstofsulfide dat zwavel bevat en hier reageert het zilver op, waardoor het zwart kan worden. Lees hier meer over het zwart worden van je zilveren sieraad.

 

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.

Rouwsieraden

Geliefden smelten samen

Prachtig om te zien hoe hij zijn verlovingsringen aan zijn dochter gaf. Hiermee mag het sieraad gemaakt worden waarmee zij haar moeder kan omarmen en dichtbij haar kan dragen. Ze deelde haar wensen en we begonnen te tekenen. In haar babyalbum vond ze een handgeschreven tekst. Dit heb ik laten laseren in de hanger samen met de vingerafdruk van haar moeder.

In de video ben ik de verlovingsringen aan het verwarmen zodat ik ze kan gaan gieten. Vlak voordat het zilver echt een vloeibare massa wordt zie je de ringen samen smelten tot een ring. Geweldig om te zien en een mooi gebaar.

Ik ben blij dat ik het gefilmd heb.

Wist je dat...

Goud en zilversmid verschillende beroepen zijn?

De goudsmid vervaardigt klein werk zoals sieraden en miniaturen.

De zilversmid werkt vooral met een hamer en maakt grote werkstukken zoals schalen,vazen en bekers.

 

Jouw sieraad wordt gemaakt met

Zorg

Aandacht

Liefde

Plezier

Respect

Ik gebruik vooral natuurlijke en zuivere materialen.

Voor hars of speciale verzoeken maak ik een uitzondering.

Ik heb respect voor vorige dragers van bestaande sieraden

&

respect voor jou.

Een sieraad zoals jij het wil.

Wist je dat?

Iris en haar partner Michael beide goudsmid zijn?

Ze hebben elkaar ontmoet op de Vakschool.

Hou hier rekening mee

  • Ik heb informatie van jou nodig om te kunnen gaan ontwerpen.
  • Je kan een sieraad dat volgens jouw wensen gemaakt wordt, niet retourneren. Zie ook de algemene voorwaarden.
  • Pas als het ontwerp helemaal klaar is en de prijsopgave is goed gekeurd, kan het sieraad gemaakt worden.
  • Het verschilt per ontwerp hoeveel tijd er overheen gaat om het te maken. Soms zijn er externe bedrijven die mee helpen aan het sieraad, dan komt hun levertijd erbij.
  • Ontwerpen geeft inspiratie. Er kunnen andere of soortgelijke sieraden ontstaan uit de schets die voor jou gemaakt is.

Deel jouw wensen telefonisch, via whatsapp of e-mail.