Van welk materiaal zijn de sieraden?


De sieraden worden gemaakt van edelmetaal, tenzij jij een andere vraag hebt. 

Iris werkt voornamelijk met:

  • Zilver, 1e gehalte, 925.
  • Goud, 14 Karaat, 585 - In de kleuren geel, rood, rosé en wit. Wil jij jouw sieraad in een ander karaat? Dit kan natuurlijk.

Aan de stempels in de sieraden kun je herkennen welk materiaal het is en welk gehalte het materiaal heeft. Meer hier over lees je hier.

 

Het grootste gedeelte van de sieraden worden gesoldeerd met een zilver of goud soldeer. Dit is afhankelijk van het basis materiaal van het sieraad.

Er kan niet altijd gesoldeerd worden omdat niet alle materialen een verbinding kunnen maken met zilver of goudsoldeer. Ze krijgen barsten of smelten als de vlam ze verhit. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld worden gezet in een kast, vast gehouden worden door pootjes of geklonken worden.

 

Deze materialen zijn niet te solderen maar geven het sieraad wel iets extra's en kunnen op andere manieren verwerkt worden.

  • Edelstenen - Ook wel geboortestenen, de steen die hoort bij de maand waarin iemand geboren is. Vanwege de hitte van de vlam zal de steen barste of breken.  (Er zijn uitzonderingen)
  • Keramiek/porselein - Dit is leuk om te geven als bedel, bij een jubileum van 20 jaar, vriendschap of huwelijk bijvoorbeeld. Keramiek zal net als een edelsteen breken, knappen of scheuren door de warmte van de vlam. 
  • Hars - Dit word bijvoorbeeld gebruikt voor het verwerken van moedermelk, haar of andere gevoelige objecten.
  • Plexiglas
  • Titanium 
  • Staal, edelstaal  
  • Er zijn nog meer materialen die niet gesoldeerd kunnen worden, dit zijn op dit moment voor Iris de meest voorkomende.

Wanneer is iets hand gemaakt?

Wanneer je iets hand gemaakt mag noemen is soms lastig te beoordelen. Een parel armbandje kan met de hand geknoopt zijn, maar dan heb je nog de parels niet zelf gemaakt. Is dit hand gemaakt?

 

Zoals je bij veel ambachten ziet, is er ook in de goudsmid of sieraden wereld tegenwoordig veel machinaal werk.

In sommige sieraden heeft Iris daar handig gebruik van weten te maken. Onderdelen die uren en uren kosten, om handmatig, te maken zijn soms machinaal verkrijgbaar. Als je er naar vraagt zal Iris de opbouw van jouw sieraad toe lichten.

Het sieraad in de webshop is zwart of voor een deel zwart

De zwarte kleur, kan meer diepte geven in het sieraad of het een andere uitstraling geven dan wanneer het is gepolijst of mat gemaakt is.

Bij sommige sieraden is het een bewuste keus om een deel of het hele sieraad expres te oxideren. Dit gebeurt met zwafellever. Dit is een oppervlakte bewerking. Op den duur zal dit er af slijten, je poetst het zelf schoon door de wrijving tijdens het dragen. Het verschilt per persoon hoe lang de oxidatie blijft zitten. Dit is afhankelijk van de manier waarop jij met je sieraden om gaat, wanneer je je sieraden draagt en in welke omstandigheden je je sieraden draagt en van de zuurtegraad van je huid, dit kan beïnvloed worden door medicijn gebruik, alcohol en wat je eet.

 

Het aanbrengen van een nieuwe zwarte oxide laag is vaak geen probleem. Neem hiervoor contact op.

Jouw zilveren sieraad is zwart geworden door het dragen of in de kast liggen

Dit ontstaat doordat jouw zilveren sieraad in contact komt met waterstofsulfide dat in de lucht zit. De zwarte laag die jij nu op je sieraad ziet wordt zilversulfide. (AG2S) genoemd. Dit is vrijwel onoplosbaar in water. Na een tijdje poetsen met een (oude zachte) tandenborstel en zeep (afwasmiddel), zal er misschien een klein deel af gaan, maar de diepere oxidatie zal blijven zitten. 

Waterstofsulfide is het stofje dat de zwarte laag vormt. Dit zit stofje zit in de lucht. Waterstofsulfide bevat o.a zwavel.

Zilversulfide is de benaming voor de zwarte laag, ook wel een oxidatie genoemd.

Dit is afhankelijk van de manier waarop jij met je sieraden om gaat, wanneer je je sieraden draagt, in welke omstandigheden je je sieraden draagt en van de zuurtegraad van je huid, dit kan beïnvloed worden door medicijn gebruik. Lees hier hoe je de levensduur van je sieraden kan verlengen.

 

Wil jij jouw sieraden laten schoonmaken, polijsten of nakijken? Neem hiervoor contact op.

Als je je afvraagt of jouw zwart gekleurde sieraden wel van zilver zijn, kan je dit hoogstwaarschijnlijk met ja beantwoorden.