De Waarborg


De Waarborg is er om jou te beschermen en controleert of het materiaal wel zo zuiver is als dat ik zeg dat het is. Zij voorzien het sieraad of voorwerp daarna van het meesterteken van Zilver en goud voor jou en van het gehalte teken dat hoort bij het materiaal en gehalte.

In Nederland zijn twee bureaus die sieraden waarborgen, Waarborg Holland en Edelmetaal Waarborg Nederland.

 

Deze stempels mag ik zelf in de werkplaats afslaan, mits het sieraad of voorwerp niet boven de daarvoor voorgeschreven gewichten uit komt.

 • Goud wordt gekeurd vanaf 1 gram
 • Zilver wordt gekeurd vanaf 8 gram
 • Platina wordt gekeurd vanaf 0,5 gram

Hoeft jouw sieraad niet gekeurd te worden maar wil je dit wel graag? Laat het weten, dan kan ik de kosten met je bespreken.

 

Als ik denk dat jou sieraad naar De Waarborg moet voor het keuren zal ik je vooraf op de hoogte brengen van de kosten.

Als jouw sieraad naar de waarborg moet kan dit voor een extra levertijd zorgen.

  Het Meesterteken van Zilver en goud voor jou

  Je ziet twee letters en een ring afgebeeld, de letters staan voor mijn initialen, maar betekenen nog meer. Ze verbinden namelijk de voorletters van mij en mijn vriend Michael, die ook goudsmid is. De ring komt uit het logo van Zilver en goud voor jou. Deze heb ik aangepast zodat hij gebruikt kon worden in de stempel. Ik heb gekozen voor de ronde buitenvorm omdat het dan lijkt alsof er een stip in je sieraad staat. Ik werk graag met ronde vormen dus ik vond dit het beste passen. De stempel is straks in jouw sieraad echt heel klein en moeilijk te zien met het blote oog. Ik vertel je graag wat de stempel nog meer betekend.

  Een sieraad van mij

  voor jou

  Je leest het woord "Moi". als je de vorm van de ring gebruikt als letter. Moi vanuit het Frans vertaald betekent "mij". Met een beetje fantasie verteld de stempel aan mij dat ik het sieraad gemaakt heb en aan de drager dat het sieraad van hem of haar is. Anders geschreven "Moj"wordt in het Nederlands dialect gebruikt om elkaar te groeten. Voor mij is het echt een betekenis volle stempel geworden. Ik zet hem met trots in elk sieraad dat ik maak.

  Zijn de tekens in jouw sieraad verborgen?

  Lees hier hoe je jouw sieraden zelf schoon kan maken. Of vraag Iris om hulp.

  Het Meesterteken van Zilver en goud voor jou.