ALLE SIERADEN » De Waarborg

De Waarborg


De Waarborg is er om jou en de verkoper, Iris in dit geval, te beschermen.

Een Goudsmid is wettelijk verplicht een platina, gouden, zilveren sieraad of voorwerp te (laten) waarborgen, door een verantwoordelijkheidsteken en gehalteteken voordat het in Nederland in de handel wordt gebracht, tenzij het voorwerp al beschikt over een gehalteteken. 

 

Deze stempels mag Iris zelf in de werkplaats afslaan, mits het sieraad of voorwerp niet boven de daarvoor voorgeschreven gewichten uit komt.  Als dit wel zo is moet het naar de waarborg zodat zij het materiaal kunnen keuren. Zij voorzien het sieraad of voorwerp dan van het verantwoordelijkheidsteken van Zilver en goud voor jou en van een gehalteteken dat hoort bij het materiaal en gehalte. De waarborg controleert of het materiaal dat word verkocht wel echt is.

In Nederland zijn twee bureaus die sieraden waarborgen, WaarborgHolland en Edelmetaal Waarborg Nederland.

 

Sieraden in de webshop worden meestal gestempeld door Iris zelf. Als het wel door de waarborg moet gebeuren zitten de kosten hiervoor in de prijs inbegrepen.

Ga jij samen met Iris jouw sieraad ontwerpen? Dan zal zij je op de hoogte brengen van de kosten van het waarborgen als zij denkt dat jouw sieraad in aanmerking komt, om boven de genoemde gewichten uit te komen.

Als jouw sieraad naar de waarborg moet, geld er een extra levertijd van 5 werkdagen.

 

Dit zijn de gewichten waar het over gaat:

  • Goud wordt gekeurd vanaf 1 gram
  • Zilver wordt gekeurd vanaf 8 gram
  • Platina wordt gekeurd vanaf 0,5 gram

Hoeft jouw sieraad niet gekeurd te worden maar wil je dit wel graag? Laat het Iris weten, zij kan de kosten met je bespreken.

Het Meesterteken van Zilver en goud voor jou

Iris verteld over haar Meesterteken. (Ook wel verantwoordelijkheidsteken genoemd)

"De stempel is straks in jouw sieraad echt heel klein. Wat er staat is moeilijk te lezen met het blote oog. 

Ik heb gekozen voor de ronde buitenvorm omdat het dan lijkt alsof er een stip in je sieraad staat. Ik werk graag met ronde vormen dus ik vond dit het beste passen.

 

Je ziet twee letters en een ring afgebeeld, de letters staan voor mijn initialen, maar betekenen nog meer. Ze verbinden namelijk met geluk ook de voorletters van mij en mijn vriend Michael. De ring komt uit het logo van Zilver en goud voor jou. Deze heb ik iets aangepast zodat hij gebruikt kan worden in de stempel.

Als je nog verder kijkt, lees je het woord "Moi".

Een bekend woord in het Frans, me; mij. ook wel te vertalen als ik. Maar echt verstand van de Franse taal heb ik niet, dus ik gebruik ook mijn verbeelding. Het idee is dat jij als drager van het sieraad, de stempel kan interpreteren als ik, of mij, het sieraad is van jou, want dat verteld de stempel.

En ik kan het zelf interpreteren als dat ik het gemaakt heb.

Een sieraad van mij, voor jou. Een mooie woord speling uit de stempel en het logo bij elkaar.

 

Toen ik de stempel liet maken en nog eens zocht naar de verschillende betekenissen van het woord in verschillende delen van Nederland waar dialect word gesproken word gebruikt om elkaar te groeten. Dit woord word letterlijk uitgesproken zoals het er staat, dus eigenlijk als "Moj."

 

Voor mij is het echt een betekenis volle stempel geworden.

Ik zet hem met trots in elk sieraad dat ik maak."

 

Dankjewel voor je interesse.

Lieve groet,

 

Iris

Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.

Het verantwoordelijkheidsteken van Zilver en goud voor jou.


«   »