Maatvoering


Om het sieraad dat jij koopt op afstand zo goed mogelijk te laten passen zijn er een aantal hulpmiddelen die je thuis kan gebruiken. Hier onder lees je de voorbeelden:

Ringmaat Ringenbos en ring maat opmeter, (deze kan Iris je toesturen), flexibel meetlint, touw, een bestaande ring die goed past
Ketting Touw, een bestaande ketting
Armband Flexibel meetlint, touw, een bestaande armband
Ontwerp voor jou gemaakt Je kunt euro munten gebruiken voor het aanduiden van de grootte (ook als de vorm van jouw sieraad niet rond is) De dikte van de munten kan je ook helpen. Denk aan 5, 10, 20 en 50 cent en aan 1 en 2 euro muntstukken.

Jouw ringmaat bepalen

Als je een nieuwe ring wil laten maken is het natuurlijk fijn als hij goed past.

Om jouw ringmaat te bepalen kan je

  • Een bestaande ring opmeten,
  • Een ringenbos lenen van Zilver en goud voor jou,
  • De ring maat op meter ontvangen,
  • Een flexibel meetlint gebruiken. 

Handig om te weten

Tijdens het opmeten van je ringmaat is het goed om te controleren of de maat die je probeert goed over je knokkels kan. Met een flexibel meetlint is dit lastiger te bepalen als met een ringenbos. 

Je vingers wisselen constant van dikte en je linker en rechter hand zijn ook verschillend. Voor een goed beeld van je vingers meet je op verschillende momenten je ringmaat op. Gebruik steeds de vinger waar je de ring wil gaan dragen, aan dezelfde hand. Meet bijvoorbeeld in de ochtend, de middag en voordat je gaat slapen. Als je geen haast hebt met je sieraad, doe je dit ook een paar dagen achter elkaar. Zo leer je je vingers een beetje kennen en kan jij kiezen welke maat gedurende de dag het meest comfortabel zou zitten. Het weer kan ook van invloed zijn op de dikte van je vingers.

Als jij je ring wil wisselen van vingers of hand is het een grotere puzzel om de handigste maat te vinden, maar het is zeker mogelijk. Meet bijvoorbeeld al je vingers en schrijf alle maten op. Het gemiddelde van de maten die het dichtst bij elkaar liggen is het handigst om te gebruiken als ringmaat. Je zult de ring niet om elke vinger van beide handen kunnen dragen. Je mag altijd de gemeten maten van al je vingers doorgeven, zodat je samen met Iris de handigste maat en het gemiddelde kan bepalen.

 

Als je ring gemaakt is, zal je merken dat hij net als je t-shirt niet altijd hetzelfde zit.

 

Bestaande ring gebruiken

Voor het doorgeven van de juiste maat wil je de binnendiameter van jouw ring weten.

  • Kijk of jouw ring nog rond is. Als je jouw ring al langer draagt komt het wel eens voor dat de ring de vorm van jouw vingers aanneemt. Is jouw ring ovaal geworden? Neem contact met Iris op om samen jouw ringmaat te bepalen.
  • Je legt jouw ring op een meetlat of op een flexibel meetlint. Je hebt de maat nodig van de ruimte binnen in jouw ring. Als je een schuifmaat hebt, kun je daar ook de binnenkant van jouw ring mee opmeten.
  • Heeft jouw ring bolletjes zoals de ring in het voorbeeld? Gebruik dan altijd de kleinste afstand binnen in de ring om door te geven als ringmaat.

 

Kom je er niet uit?

Als je wil overleggen mag je natuurlijk contact met Iris opnemen.

Lengte van jouw ketting bepalen

Smaken verschillen, dus ook de hoogte waar jij je ketting het liefst draagt. En misschien is het ook afhankelijk van het kledingstuk dat jij draagt. Bij het laag uitgesneden jurkje wil je misschien dat je ketting wat lager valt en bij een hoger kledingstuk wil je dat je ketting wat strakker zit, of net andersom. Iris kan een verlengstuk aan je ketting maken, of over de ketting verschillende oogjes verdelen zodat jij in hoogte kan wisselen. Het verlengstuk kan je kiezen tijdens het bestelproces. Er is maar een lengte beschikbaar, maar wil jij andere afmetingen? Geef het aan, dan kan Iris dit voor je doen. Hou rekening met een meerprijs bij het aanpassen van lengtes of de verleng ketting.

 

Bestaande ketting gebruiken

Als je een ketting hebt waarvan je de lengte mooi vind kan je deze opmeten om de juiste maat door te geven. Dit doe je door de ketting voor je neer te leggen en hem uit te spreiden van links naar rechts. Meet nu met een meetlint, meetlat of iets waarmee je centimeters kan aflezen de totale lengte op. Je meet ook de sluiting. Zit er een verlengstukje aan en maak je je ketting altijd vast op een kortere lengte? Geef dan deze maat door. Misschien kan iemand in je omgeving je helpen.

 

Meetlint of touwtje gebruiken

Zonder ketting die goed past kan je ook thuis je maat bepalen. Voor het opmeten kan je een touwtje gebruiken. Dit kan ook een stuk lint, een oplaadkabel van je telefoon of een flexibel meetlint zijn. Met dit meetlint doe je of je een ketting omdoet, maar je doet de sluiting aan de voorkant. De De uiteinden komen op je borst bij elkaar. Waarschijnlijk heb je een kort en een lang stuk touw. Met je handen bepaal je waar je je ketting graag wil laten hangen. Je houd het lange uiteinde vast op de plek waar hij de andere kant raakt. Verschuif je vingers niet, want dan ben je je maat kwijt. Misschien kan je een streepje zetten of terwijl jij het vast blijft houden iemand anders vragen om de lengte op te meten.

Denk aan de kledingstukken die je hebt, past deze lengte goed bij alles, of wil je je ketting op verschillende hoogtes om kunnen doen? 

 

Voor het meten van verschillende lengtes in een ketting

Je bepaalt de maat van alle lengtes die jij mooi vindt. Afhankelijk van het verschil en jouw wens kiezen jij en Iris voor een verlengstuk of voor vaste oogjes, of andere oplossingen om jouw ketting op de gewenste lengtes vast te kunnen maken.

 

Waar moet je op letten?

Een langere ketting kan als nadeel hebben dat je hem gaat stoten en je kan makkelijker ergens achter blijven haken. Denk aan een lengte van 60 tot 80 cm. Als je jouw ketting onder je kleding draagt heb je hier natuurlijk veel minder last van.

 

Handig om te weten

Veel gebruikte lengtes heeft Iris voor jou aan het bestel proces toegevoegd. Als jouw gewenste maat er niet tussen staat kan je contact met Iris opnemen of toch de ketting in de juiste lengte te kunnen laten maken.

Iris zal je meenemen in de voor en nadelen van de lengte van jouw ketting in combinatie met de hanger of het ontwerp.

Misschien kan je iemand in jouw omgeving om hulp vragen als je handen tekort komt. Je mag natuurlijk ook Iris een berichtje sturen of even videobellen om het op die manier toch samen te kunnen doen. Het extra paar handen kan ze je via die weg helaas niet bieden.

 

Lengte van jouw armband bepalen

Bestaande armband gebruiken

Heb je een armband die je goed past? Dan kan je deze kan je gebruiken om voor je nieuwe armband de juiste lengte door te geven. Doe dit door de armband voor je neer te leggen en spreid hem uit van links naar rechts. Meet nu met een meetlint, meetlat of iets waarmee je centimeters kan aflezen de totale lengte op.

 

Meetlint of touwtje gebruiken

Als je geen armband hebt die goed past kan je ook thuis je maat bepalen. Voor het opmeten kan je een touwtje gebruiken. Dit kan ook een stuk lint, een oplaadkabel van je telefoon of een flexibel meetlint zijn.

Je pols meten

Op de plek waar je jouw armband wil dragen kan je met een meetlint je pols opmeten. Je laat het meetlint aansluiten aan je pols, maar zorg dat het geen striemen maakt. Bij deze lengte tel je 1 cm op. Hierdoor gaat jouw armband wat losser zitten als het strakke meetlint. Als je een armband van dik materiaal laat maken, of een armband die erg breed is deze methode niet betrouwbaar genoeg. 

Doen alsof je een armband om hebt

Met dit meetlint doe je of je een armband omdoet. Nu je met het meetlint een armband om je pols gemaakt hebt kan je experimenteren met de grootte. Als je een maat hebt gevonden die fijn over je pols heen beweegt, niet over je hand kan schuiven en niet te ver richting je elleboog kan, eb je gevonden wat je zocht. Je houd het lange uiteinde van je meetlint of touwtje vast op de plek waar hij de andere kant raakt. Verschuif je vingers niet, want dan ben je je maat kwijt. Misschien kan je een streepje zetten of terwijl jij het vast blijft houden iemand anders vragen om de lengte op te meten.

Bedenk nog even of je je armband onder of over je kleding wil dragen. Als je je armband over je kleding wil dragen kan je tijdens het meten een kledingstuk onder het meetlint laten.

De ene keer strak en de andere keer wat losser?

Natuurlijk kan je net als bij een ketting ook een armband laten maken die je in lengte kan wisselen. Je bepaalt de maat van alle lengtes die jij mooi vindt. Afhankelijk van het verschil en jouw wens kiezen jij en Iris voor een verlengstuk of voor vaste oogjes, of andere oplossingen om jouw armband op de gewenste lengtes vast te kunnen maken.

Denk er aan dat de lengte van het verlengstuk aan je armband bungelt als je hem op de kleinste maat vast hebt gemaakt. Je kan makkelijker blijven haken achter een lang verlengstuk.

 

Waar moet je op letten?

Hou rekening met het soort armband dat je wil gaan dragen. Is het een hele brede of dikke armband? Dan heb je meer ruimte nodig om jouw armband om je pols dicht te kunnen doen dan bij een armbandje dat erg dun is.

 

Handig om te weten

Jij bepaalt of je jouw armband wat losser of juist wat strakker draagt. 

Bij een lossere armband moet je er aan denken dat je makkelijker kan blijven haken. Bij een strakkere armband moet je er rekening mee houden dat hij bijvoorbeeld niet over alle kleding kan. Je pols is best krachtig, als je armband erg strak zit kan het bewegen van je hand er voor zorgen dat de armband op hoge spanning komt te staan en mogelijk knapt of de schakels vervormen. Dit is afhankelijk van de dikte, de opbouw en het soort materiaal waar je armband van is gemaakt.

 

Kom je er niet uit?

Neem gerust contact met Iris op om te overleggen.